Besparen op vaste lasten: 5 slimme bespaartips

27-10-23 | Uncategorized

besparen op vaste lasten

Wil je besparen op vaste lasten? Iedereen krijgt ermee te maken: uitgaven voor wonen, leven en vervoer. Volgens het Nibud, een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën, zou een huishouden in de ideale situatie niet meer dan 50% van het inkomen kwijt moeten zijn aan vaste lasten.

In realiteit verloopt dit heel anders. In 2022 ging bij een groot aantal huishoudens ruim 70% van het inkomen op aan vaste lasten. Sommige huiseigenaren konden hun rekeningen zelfs niet meer betalen. [1] Daarom zoeken veel mensen naar manieren om te besparen op vaste lasten.

Lees snel verder en ontdek 5 slimme tips om te besparen op vaste lasten. Er valt vaak meer te besparen dan je denkt.

Besparen op vaste lasten tips: bespaar honderden euro’s per jaar

Wist je dat 21 procent van de huishoudens moeite heeft met het betalen van de vaste lasten? Dit zijn zo’n 1.5 miljoen Nederlanders! [2] Het lijkt in sommige gevallen onmogelijk, maar toch is het vaak wel haalbaar om te besparen op vaste lasten. En je hoeft er niet altijd grote investeringen voor te doen. Onze experts noemen 5 slimme bespaartips.

1. Weet wat je uitgeeft

De hypotheeklasten, benzine voor de auto, boodschappen, noem het maar op: huiseigenaren krijgen te maken met veel verschillende maandelijkse kosten. Weet jij precies wat je uitgeeft aan vaste lasten? Een belangrijke eerste stap is het in kaart brengen van jouw inkomsten en uitgaven. Pas dan kun je gaan kijken waar je op kunt besparen.

Maak een overzicht van je inkomsten per maand en tel de vaste lasten bij elkaar op. Dit zijn de uitgaven die iedere maand weer terugkomen, zoals woonlasten, energie, verzekeringen, abonnementen, boodschappen etc. Wanneer je dit overzichtelijk hebt, ga je aan de slag met het maken van een bespaarplan.

2. Besparen op de hypotheek

De hypotheek is vaak de grootste kostenpost van huiseigenaren. Toch denken veel mensen dat het niet mogelijk is om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen. Er zijn echter wel een aantal opties, zoals het oversluiten of aanpassen van je hypotheek.

  • Oversluiten van je hypotheek
    Het is handig om de actuele hypotheekrente goed in de gaten te houden. Ligt de rente op dit moment lager dan wanneer je de hypotheek hebt afgesloten? Dan kun je besparen op vaste lasten door de hypotheek over te sluiten.
  • Risico-opslag verlagen
    Is jouw huis de laatste jaren meer waard geworden? Dan kun je bij diverse banken een korting krijgen op de hypotheekrente omdat de hypotheekverstrekker minder risico loopt.
  • Aflossen als dit mogelijk is
    Heb je extra spaargeld? Wanneer je extra geld tot je beschikking hebt, zou je dit kunnen gebruiken om af te lossen op je hypotheek. Hierdoor verlaag je de hypotheeksom en dus ook de vaste maandelijkse lasten.

Kom erachter of jouw huidige hypotheek nog bij je past. 

3. Verduurzaam je huis en bespaar op energie

Naast de hypotheek betalen we tegenwoordig ook veel geld aan energie. Simpele aanpassingen, zoals het plaatsen van tochtstrips en isolerende raamfolie zorgen ervoor dat er minder energie verloren gaat.

Wil je op lange termijn veel geld besparen op de energierekening? Dan is het verduurzamen van je huis interessant. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw woning duurzamer kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie, het vervangen van enkelglas en het plaatsen van zonnepanelen. Wist je dat je met spouwmuurisolatie wel zo’n 500 euro per jaar kunt besparen! Bovendien zijn er ook subsidies beschikbaar.

Wist je trouwens dat je vaak direct kan besparen op je maandlasten zonder dat je eigen geld nodig hebt? Dit door een energiebespaarlening of verduurzamingshypotheek af te sluiten. De verlaging van de energiekosten is dan namelijk groter dan de extra kosten voor de hypotheek. Wil je hier meer over weten? Neem contact op!

4. Bekijk je verzekeringen

Een redelijk makkelijke manier waarop je kunt besparen op vaste lasten, is door je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen. Heb je die doorlopende reisverzekering echt nodig? En kun je de inboedelverzekering niet bij een andere voordelige maatschappij afsluiten?

Het is handig om één keer in het jaar verzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt. In sommige gevallen kan het ook lonen om alle verschillende verzekeringen bij dezelfde maatschappij onder te brengen.

Wil je ook kijken of je verzekeringen goedkoper kunnen? Neem dan eens een kijkje op www.bterverzekerd.nl en laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden voor jou.

5. Abonnementen: is alles nog nodig?

Wil je snel besparen op je vaste lasten? Het aanpassen van de hypotheek en het nemen van verduurzamingsmaatregelen zorgen voor grote besparingen op lange termijn. Maar op korte termijn kun je ook een aantal aanpassingen doen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je abonnementen. Dan hebben we het onder andere over tijdschriften, internet, streamingsdiensten en verenigingen.

Wanneer je veel abonnementen hebt, kunnen de maandelijkse kosten hoog oplopen. Soms wel in de honderden euro’s. Dus vraag jezelf af of je het lidmaatschap van de sportschool, waar je nooit naar toe gaat, wel echt nodig hebt. Of kijk of je het ergens anders goedkoper kunt afsluiten.

Besparen op vaste lasten? Gratis besparingsadvies

Met deze besparen op vaste lasten tips kun je tientallen tot honderden euro’s besparen per jaar. Wil je je hypotheek wijzigen, maar heb je nog een aantal financiële vragen? Of vraag je je af met welke verduurzamingsmaatregelen je het meeste kunt besparen?

We begrijpen dat je veel vragen hebt en wellicht behoefte hebt aan deskundig advies. Daarom kun je bij ons gratis besparingsadvies aanvragen. Samen kijken we hoe jij het beste kunt besparen op vaste lasten. Bovendien kunnen we je helpen bij het berekenen van je maximale hypotheek en onderzoeken we de mogelijkheden om te besparen op energiekosten. Een van onze adviseurs neemt contact met je op, maar je mag ook altijd langskomen voor een lekker kopje koffie!

 

Bronnen:

[1] https://www.nibud.nl/nieuws/groeiend-aantal-huishoudens-financieel-klem/

[2] https://www.ad.nl/geld/een-op-de-vijf-kan-vaste-lasten-nauwelijks-betalen-en-heeft-weinig-buffer~ad2ff0f8/

Gratis advies voor besparen aanvragen?

Veel gestelde vragen over besparen op vaste lasten:

Wat zijn de gemiddelde vaste lasten per huishouden?

De vaste lasten per huishouden zijn afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de grootte van het gezin, de hypotheek, auto’s en huishoudelijke uitgaven. Volgens het Nibud zou een huishouden in de ideale situatie niet meer dan de helft van het inkomen moeten uitgeven aan vaste lasten. Toch verloopt dit vaak heel anders. Vraag jij je af of je in vergelijking met andere huishoudens te veel aan vaste lasten betaalt? Wij zoeken het graag voor je uit.

Wat zijn de belangrijkste vaste lasten waar ik op kan besparen?

De twee belangrijkste vaste lasten waar je op kunt besparen zijn de hypotheek en energie. Dit zijn in veel gevallen de twee grootste kostenposten van huiseigenaren. Daarnaast zijn er andere vaste lasten, zoals verzekeringen, abonnementen en internet, tv en bellen, waar je eens goed naar zou kunnen kijken.

Zijn er toeslagen of belastingkortingen die mijn vaste lasten kunnen verlagen?

Wanneer je in een huurwoning woont, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor huurtoeslag. Daarnaast bestaat er een hypotheekrenteaftrek. Dit is een aftrekpost voor mensen met een hypotheek. Ook zijn er subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning.